Jaap Kaspers

Natuurgids

 
​Als kind vond ik het heerlijk om buiten te spelen. Van alles uitproberen en uitvinden. In bomen klimmen en met m'n vriendjes hutten maken in de bosjes. Het was volop genieten van de geuren en kleuren om je heen. Je vergat de tijd!

Al die ervaringen heb ik meegenomen in mijn werk als groepsleerkracht in het basisonderwijs. Regelmatig nam ik mijn groep kinderen mee naar buiten. Wat is er allemaal te zien en te beleven op het veld achter de school? Soms gingen we een middag naar het bos. We bezochten een boerderij en een fabriek. Die fietstocht naar de rivier zullen we nooit vergeten. Later - in mijn functie als schoolleider - heb ik vaak het belang van buitenonderwijs benadrukt en excursies gestimuleerd. Bij IVN heb ik een opleiding voor Natuurgids gevolgd. Dat heeft me verdieping gebracht en enthousiast gemaakt om ook echt te gaan gidsen. Inmiddels werk ik al een aantal jaren als Natuurgids en neem ik groepen kinderen samen met hun leerkracht mee naar buiten.

Wat zien we?

Kinderen zitten te veel op school.

Het onderwijs is behoorlijk verdigitaliseerd.

Kinderen vinden buiten leren aangenaam.

Leerkrachten komen er te weinig aan toe.

Maatschappelijke context vraagt om meer duurzame levenshouding.

Buitenlessen versterken verbeeldingskracht.

Buitenlessen doen beroep op samenwerken en verhogen veerkracht.


Fotogalerij

Wat gaan we doen?

Veel scholen zijn bezig met vergroening en willen extra aandacht geven aan Natuureducatie en Cultuureducatie in allerlei schoolprojecten. Ik sluit graag aan met verzorgen van excursies en buitenlessen in de omgeving om kinderen het 'groene gevoel' nog meer mee te geven. 

We gaan naar buiten! Hoe fijn is het om samen met je klas het lokaal uit en lekker naar buiten te gaan. Heerlijk die frisse lucht en er is altijd wel iets bijzonders te beleven. We gaan interessante en leuke dingen doen. 

Met het aanbod laten we de kinderen kennis maken met verschillende aspecten van natuur én de cultuur in de omgeving van de school. Nieuwsgierigheid, enthousiasme en plezier staan voorop.  In de omgeving van de school zijn interessante natuurgebiedjes: een park, een bosrand, een sloot, een landgoed. Wat leeft daar aan planten en dieren? Woorden als 'flora' en 'fauna' komen voorbij. Het is vooral mooi als kinderen de samenhang zien, de ecologie van het gebied. We noemen het Omgevingseducatie.

De mensen hebben grote invloed op de natuur. Naast cultuurbewustzijn is er steeds aandacht voor natuurbewustzijn. Hoe leven we als mensen samen met de natuur? Cultuureducatie en natuureducatie versterken elkaar. Het is daarmee ook deel van de invulling van ons Burgerschap.

Wat gaan we dan doen? We gaan lekker praktisch aan de slag: verzamelen, bekijken, onderzoeken, observeren, bespreken, uitproberen, uitwerken. We sluiten een buitenactiviteit af met passend spel of een creatieve of technische activiteit. Ik kan diversiteit aan buitenactiviteiten met kinderen aanbieden. Hierbij een aantal voorbeelden:

  • Afkijken van de Natuur; je staat versteld wat de natuur ons leert.
  • Waterdiertjes zoeken of Vogels in de winter; over voedselpiramide en ecologie.
  • Boer – Molenaar – Bakker, over zaaien en oogsten, meel en broodjes bakken.
  • Excursie Landgoed; duurzaamheid was heel gewoon.
  • De Oertijd, hoe was het leven in de prehistorie?
  • Big Five; de grootste dieren van Nederland. Wolvenjacht en camouflagespel.
  • Zaden op reis; leven in overvloed; de Balsemien.
  • Zeskamp; of onderdelen daaruit: boogschieten, grote katapulten maken en schieten.
  • Bushcraft; shelters bouwen.

Wensen en mogelijkheden

Voorgesprek

Ik kom graag langs voor een gesprek om toe te lichten en goed af te stemmen een de ideeën en wensen.

Buitenlessen

Kinderen vinden het leuk en leerzaam om een buiten-les te hebben. Dat kan rond bepaald thema, maar ook gewoon actief/sportief zijn. De leerkracht is erbij en doet mee.

Excursies

Met een excursie gaan we erop uit. Met de fiets of met auto's en begeleiders. Aansluitend op thema van de groep. Goede organisatie en mooie passende inhoud van belang.

Eigen wensen 

Heb je zelf wensen of ideeën laat het weten. Samen komen we vast tot een passend aanbod waarin je/jullie wensen verwerkt zijn. 

Zeskamp

Rond bepaald thema een spellencircuit. Voor oudere kinderen kan het leuk zijn om een wedstrijdelement in te voegen. Elkaar helpen en samenwerken zijn kernwaarden.

Teamsessie

In samenspraak met schoolleiding / team- coördinator kan er een teamsessie worden samengesteld rond een bepaald thema dat binnen school aandacht vraagt.

© 2024 Gids Natuureducatie. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin